Ingen stygge jenter vinner Idol

 

I kjølvannet av debatten som blogger og journalist Hanne Stoltenberg skapte forrige dagen, henger jeg meg på galeien. Jeg er MØKK lei dette meningsløse overfokuset på jenters utseende. Og la nå det være sagt; det er ikke bare kvinnebladene som profilerer dette. Langt i fra.

Vi oversvømmes av vakre kvinner som jobber på TV, (veldig ofte i følge med gamle, skrukkete ringrever), det er vakre kvinner som melder været, som synger like vakre sanger og som opptrer som birollefigurer på film eller nærmest som pynt i talk show. Langt hår, helst blondt er normalen. De pene bloggerne skriver om interiør og mote. Unge jenter følger ?Fotballfrue? og hennes sinnsyke kostråd daglig. Eller legger ut fine bilder av seg selv på facebook i håp om å få flest mulig likes.

Moteredaktørene er like vakre, slanke og vellykkede. De har venner i the Hamptons og reiser på venninneturer til utlandet flere ganger i året. De har vesker som koster like mye som bilen min, og diskuterer botox og designermerker med den største selvfølge. Dette gjenspeiles ukentlig i bladene.

Og ja visst er de flinke, det skal ikke stå på det. De jobber hardt og fortjener kreditt for at de kommer seg fram her i livet.

Problemet er bare at de glemmer at majoriteten av kvinnene i Norge ikke har råd til å kjøpe seg en Chanel-veske og at mange av dem bor på bygda og kanskje jobber i helsesektoren. Og i alle fall stort sett i det offentlige. OK, jeg forstår at vi skal inspireres av de glansede sidene, og det funker til en viss grad ? men framstillingen er også med på å gi en ekkel bismak over vårt eget stusslige liv. De fleste har ikke råd til å ha skapet fullt av supermat som koster flesk eller har anledning til å reise til Ibiza, Paris og New York for å SHOPPE flere ganger i året. De aller fleste har nok med å få hverdagen til å gå i hop. Og som jobber livet av seg for å oppfylle alle forventninger de tror de må oppfylle. De skal være vakre, vellykkede, velstående og ha smakfulle hjem.

Og paradokset er altså at alle rollemodellene tilfeldigvis har utseendet med seg.

Man får inntrykk av at hele media-Norge er overfokusert på skjønnhet, kropp og helse. Og det er kroppen til kvinnene det dreier seg om. "Slik får du sprettrumpe". "10 snarveier til flat mage". "Slik holder du deg yngre". Lavkarbo, superkarbo og supermat og bla-bla-bla.

Titlene er tatt fra aviser som liksom skal kringkaste nyheter. Drit i barna som sulter, og at voldtekt blir brukt som krigføringsmiddel. Ikke tenk på at proteinrik mat krever mye større ressurser enn langsomme karbohydrater som kan mette flere munner. La oss heller konsentrere oss om hvordan vi kvinner skal bli enda vakrere! Og holde oss unge lenge!

Under Amandaprisutdelinga i år ble bare to kvinner nominert. Rett og slett for at det var for få kvinner i norsk film. Ikke fordi de ikke vil, men fordi det ikke er roller for dem. Merkelig. For det er jo stadig roller å få for skuespillere Kristoffer Joner og Axel Hennie. Som ikke engang kan klandres for å være spesielt vakre. Men det tåler vi jo. De er jo søte og flinke og sjarmerer oss. Akkurat som Kurt Nilsen. Han var jo så flink til å synge. Og litt sånn styggsøt. Så vi trykket han til vårt bryst og lot han vinne.

Samtidig husker jeg flere vannvittig flinke damer som ikke kom videre. De var ikke ?popstjerneemne?.

Les: ikke pene og slanke nok til å tjenes penger på.  

Tone Damli Aaberge derimot. Hun er både pen og kan synge hun. Flink til å kle av seg er hun også. Kjempeflink.

 

Og ja, visst faen er jeg misunnelig. Jeg vil også være pen og slank og og se ung og lovende ut. Jeg er bare så altfor glad i sofaen og kake ?

 

19 kommentarer

Takk for at du skriver dette innlegget. Det er så utrolig viktig. Jeg meldte meg selv på Idol i år, men kunne ikke stille fordi audition krasjet med eksamen. Hadde ikke noe særlig håp om å nå langt - kun på grunn av utseende og vekta. Jeg er lav, har et par kg for mye og er ikke akkurat dødspen. Glemmer ikke alle de vanvittig flinke kvinnene som var med i forrige sesong, som kanskje ikke hadde utseende med seg. At de ikke gikk videre fatter jeg bare ikke. Nå skal det også nevnes at jeg er utrolig glad for at Jenny vant, da hun er en venninne. Men ikke bare derfor; hun har en jordnær og sunn livsinnstilling. Hun er slank og vanvittig pen, men like vel så jordnær og natrulig! Vi trenger flere sånne!

Vanvittig bra innlegg! Stå på! :)

Ira S. Ulvan

07.11.2012 kl.10:38

TAKK for ærlig og herlig innlegg. Me like, og er SÅ enig!

Fistler

07.11.2012 kl.10:39

Så fin blogg!

Besøk gjerne vår blogg, det er ett godt formål.

Færre dør, når flere vet :-)

idso1

07.11.2012 kl.10:42

Helt enig!

Bra skrevet!

Kommentere tilbake?

Loui

07.11.2012 kl.11:03

Word ! Men så skal det huskes at pene damer i blader osv, ikke alltid er så perfekte utseendemessig, det er mye juks. Er selv nakenmodell og det er ikke måte på styling og deretter redigering før bildene havner i ett blad. Og innen da ser jeg meg i speilet mens jeg ser på bildene og tenker, hæ, er det mulig at jeg kan se så perfekt ut! :)

Marte

07.11.2012 kl.11:07

Å, så utrolig bra innlegg! Idealene i dag er blitt så rare, alle må være så tynne som mulig. I dag har vi klart å gjøre mat til et problem over hele verden, folk er underernærte, overvektige eller grusomt undervektige. Jeg synes mennesker som er rollemodeller burde tenke over det de gjør, siden de er et forbilde for mange andre. Særlig de som retter seg mot unge tenåringsjenter burde tenke over dette. Vi er unge, dumme og i den fasen som bestemmer hvordan vi blir når vi blir voksne, og da er mange lett påvirkelige.

Jeg irriterer meg grønn over aviser som Dagbladet og VG av og til, ettersom at de (nesten) bare skriver om hvordan man skal bli tynn, bli brun og lignende. Utrolig bra skrevet! :)

Ladymarmelade

07.11.2012 kl.11:27

Sandra Helen Sykepleierstuden: Det er dessverre slik at utseendet teller mer enn vi tror. Det viser forskning også. Det er derfor vi som voksne, fornuftige vesener ikke må degge oppunder såkalte skjønnhetsidealer. Er helt sikker på at du er en superflott jente og at du vil lykkes med dine evner!:-)

Ladymarmelade

07.11.2012 kl.11:27

Ira S. Ulvan: Takk, Ira!

Ladymarmelade

07.11.2012 kl.11:29

Fistler: Så vannvittig bra at dere driver en slik blogg! Utrolig positivt med unge jenter som står på for viktig saker. You go girls! Jeg heier på dere!

Ladymarmelade

07.11.2012 kl.11:30

idso1: Takk!

Ladymarmelade

07.11.2012 kl.11:31

Loui: He-he, fint at du poengterer dette. Ofte er det likevel slik at selv om vi vet om photoshop er det lett å bli blendet av bildene.

Ladymarmelade

07.11.2012 kl.11:34

Marte: Enig. De fokuserer på det de tror majoriteten vil lese. Men de har så stor påvirkningskraft, og dermed et ansvar for hva de formidler. Men det er dessverre ofte slik at det er penga som rår. De skriver om det som selger.
Dessuten er det et merkelig skjønnhetsideal. Tror de aller fleste blir mer sjarmert av det uperfekte enn av et glansbilde. Og de aller fleste liker nok best mennesker som er glad i sin egen kropp. Dessverre er det slik at mediabildet er med på å fremme at kvinner stadig får dårlig samvittighet og gir oss ideer om hvordan vi BURDE ha vært.

christian Meyer

07.11.2012 kl.12:44

Enig i hjeretsukket. Virker på meg som om stadig fler ikke takler på at de er litt originale og menneskelige. Virker som om hjernevasken fra media begynner å gi resultater. Og frykten for å ikke skille seg ut negativt vil ikke bli mindre. Legemiddelindustri og psykologer vil få gode tider.

mathilde

07.11.2012 kl.12:54

dette her er det bste innlegget jeg har lest på lenge!! Likte godt sammenligningen med gutta - hvor enkelt de har det i forhold.. Er kjempe enig i alt du påpeker her, utrolig bra!

Ladymarmelade

07.11.2012 kl.13:17

christian Meyer: Ja, du skal være tøff for å tørre å være annerledes i dag. Tror legemiddelindustrien, pskykologer og coachere har svært gode tider allerede. Mange takler ikke presset og blir sykemeldte og sliter med dårlig selvbilde. Tør ikke tenke på hva slags langtidsinnvirkning de forskrudde overskriftene og teite ralityseriene vil ha på ungdommen ...

Ladymarmelade

07.11.2012 kl.13:25

mathilde: Ja, vi må ikke sove og trekke på skuldrene over at f.eks gutta (de i sin beste alder vel å merke) får filmrollene, sjefsjobbene, slipper husarbeidet, tjener bedre for samme arbeid, eller leder fredagskveldene på TV. Visst er det forskjeller på oss, og takk og lov for det, men det skal være lik respekt og rettigheter for alle uansett kjønn, alder, rase, legning osv.

Emilie <3

07.11.2012 kl.19:49

Fin blogg! :) Bra skrevet!

Bente

07.11.2012 kl.22:37

Hallo Lady M.

Det er verkeleg betryggande å sjå alle positive reaksjonane på dette gode innlegget ditt. Då må det vere håp! Eit effektivt middel til å påverke denne trenden er å bruke marknadskreftene. Til sjuande og sist er alle ute etter å selje sine produkt. Vi treng ikkje kjøpe aviser eller blader som har fokus på kropp og utsjånad. Ei heller treng vi å blakke oss på alskens "sunne" matvarer eller treningsmetodar som krev utstyr for tusenvis av kroner. Kan ikkje vi damer berre gjere det som vi har lyst til då? Har vi lyst til å kroe oss i sofaen og ete kake, så gjer vi det. Akkurat no har eg lyst til å ete gulrot, fordi eg har fråtsa litt for mykje i det siste og kunne tenke meg å minke nokre centimeter i breidda :-) Eg nektar å gå på vekta. Det er ikkje kiloa som tel, men min trivsel. Ingen andre skal få fortelje meg korleis eg bør sjå ut. Men eg er godt vaksen og har lært i livets skule. Stakkars unge jenter som må forhalde seg til alle inntrykk frå sosiale media og kommersielle krefter. Eg kan hjelpe dei ved å ikkje innrette meg etter diskriminerande og sjuklege trendar.

PS!

Har du sett kva som det blir reklamert for på sida di? Hold-in treningsbukse. Omg! :-)

Ladymarmelade

09.11.2012 kl.18:29

Bente: Helt enig, Bente! Bare så trist at man må bli nesten 40 før en tør å slutte å bry seg så mye om såkalte idealer og hva andre mener. Det trengs nok en grunnleggende holdningsendring og bevisstgjøring skal det bli endringer. Forbanna reklame! Akkurat slike ting som er med på å ødelegge! Ligger på sida der og blinker og spotter innlegget mitt! Arggh

Skriv en ny kommentar

hits